Foundation Guillaume

Guillaume Guglielmi (1903-1989)

Guillaume Guglielmi var inte bara en av de största frisörmästarna av detta århundrade. Men även en mycket talangfull skulptör, en Avant Gardistisk konstnär och en beskyddare av vår tids konst.

För att kunna bevara sitt arv för kommande generationer, skapades 1982 Intercoiffure ”Foundation Guillaume”. Hans personliga konstverk blev ihopsamlade av mästaren själv inklusive hans kollektioner av fantastiska bronsstatyetter som kan avnjutas i Paris på Intercoiffure House of nations.

År 1932 började han arbeta med Elizabeth Arden och öppnade flertal salonger i USA för Arden. År 1936 öppnade Guillaume äntligen sin egen salong på 5th Ave i New York (Matignon) som snabbt blev en mötesplats för de kända skönheterna i Paris.

Klippningarna och frisyrerna har satt prägel på en hel epok med tanke på att dom avspeglade det yttersta av modet.  År 1947 skapade han även Pagen som blev del av lanseringen av Christian Diors ”New Look”. 1949 skapades ”Syncopee”, linjen som var en blandning av korta och långa längder som skapade stor harmoni med färgsättningen. Med ”F” Linjen uppfann han den geometriska klippningen som föregångare till andra kreatörer.  Vid det här laget skapade han frisyrer till alla Haute Couture kollektionerna. 1963 skapade han ”Lioness” för konstnärinnan Leonor Fini som blev världsberömd. ”Viviante”, linjen som kom 1972 blev den sista av kända kollektioner som gjordes för ett år senare stängde han sin legendariska salong och övergick helt med att skriva och skulptera.

Guillaumes kreativitet  rörde vid  många andra områden. Hans första skulptur ”Angel” daterad 1932. Jean Cocteau, som han träffade 1940 och blev personlig vän med som med så många andra konstnärer ex, målarna Christian Berard och Gruau, författaren Louise de Vilmorin, dansaren Yvette Chauvire och naturligtvis klädskaparen Christian Dior.

Som den talangfulla skulptör han var formade Guillaume sina frisyrer i lera och inte förrän han funnit den perfekta linjen och balansen översatte han det till sina fantastiska frisyrer.

Mästaren Guillaume formade och fostrade många unga förmågor i branschen. I mer än 25 år har  ”Foundation Guillaume” tillsammans med Intercoiffure Mondial organiserat ett årligt Junior Forum i hans anda. Detta för att lyfta fram framtidens Intercoiffure Mondial.